• Delta i vår namninsamling mot att fasa ut ränteavdraget på lån utan säkerhet: Skriv under här.

Så fungerar taxeringsvärde

micke

Administratör
Poäng: 147
Moderator
Blev medlem
8 Augusti 2012
Meddelanden
78
Mottagna reaktioner
44
Poäng
147
Taxering är ju en synonym för skatt och det är främst just skatt, och då närmare bestämt fastighetsskatten/fastighetsavgiften, som taxeringsvärdet är kopplat till. Taxeringsvärdet är helt enkelt det beräknade värdet på en fastighet. Detta värde ligger till grund för hur stor fastighetsavgift man ska betala. Ju högre taxeringsvärde, desto högre fastighetsavgift. Det finns dock betydligt fler användningsområden än så.

Skatteverket räknar
Det är Skatteverket som bestämmer taxeringsvärdet för alla fastigheter i Sverige. Det gäller alltså såväl småhus och hyreshus som industritomter och lantbruksfastigheter. Småhusen är dock absolut flest till antalet (cirka 2,2 miljoner), vilket gör att det är främst taxeringsvärde för småhus man menar när man använder begreppet.

Småhus
För småhus använder sig Skatteverket av taxeringsperioder på två eller flera år. Det är nämligen inte särskilt nödvändigt att justera taxeringsvärdet år från år eftersom svängningar i marknadsvärdena inte sker över en natt. Den senaste fastighetstaxeringen gjordes 2012 och den gäller fram till och med 31 december 2014. Det är alltså samma taxeringsvärde som gäller för 2013 och 2014 som för 2012, förutsatt att fastigheten inte byggs om eller förändras på något annat avgörande sätt. Helt nya småhus får givetvis ett helt nytt taxeringsvärde.

Försäljning
Taxeringsvärdet ska uppgå till 75 procent av fastighetens typiska värde på marknaden vid en försäljning. Denna beräkningsmodell är självklart lite trubbig och kan i områden med mycket begränsad omsättning ge ganska stora variationer. Emellertid använder Skatteverket sig av ganska stora så kallade värdeområden och räknar dessutom med marknadsvärdet sett som ett genomsnittligt prisläge två år före fastighetstaxeringen – detta för att få en mer nyanserad bild av prisutvecklingen. Den taxering som gäller fram till 31 december 2014 grundas alltså på köpeskillingarna år 2010.

Höjt eller sänkt taxeringsvärde
Det är sällan taxeringsvärdet sänks, men om så sker blir även den tvingande avgiften man måste betala som fastighetsägare lägre. Om taxeringsvärdet höjs innebär det att man måste betala mer i avgift. Lyckligtvis finns sedan 2008 ett tak för hur mycket man maximalt behöver betala. Fastighetsavgiften är 0,75% av taxeringsvärdet, men kan inte vara högre än 6825 kr (inkomståret 2012). Om procentsatsen ger en lägre avgift, är det den avgiften som gäller. För pensionärer och vissa andra grupper med sjuk- eller aktivitetsersättning kan avgiften sättas ned.

Andra användningsområden för taxeringsvärden
Genom uträkningen av taxeringsvärden får man en generell uppgift som kan användas till en mängd olika saker. Förutom att utgöra beskattningsunderlag kan taxeringsvärdet även ha en viktig roll när det gäller:


  • Fastighetsvärdering
  • Kreditgivning/belåning
  • Försäkring
  • Förvärvsprövning
  • Kreditupplysning

Räkna ut taxeringsvärde hos Skatteverket
Skatteverket har tagit fram en föredömlig tjänst på nätet där du kan se det nya förslaget på taxeringsvärde för just ditt småhus redan i september. Med tjänsten kan du även se uppgifter om försäljningar i och omkring ditt område för att få mer information om hur prisutvecklingen i allmänhet förändras. För att använda tjänsten behöver du först logga in med e-legitimation. Därefter måste du ta fram din förtryckta fastighetsdeklaration eller ditt förslag till fastighetsdeklaration. Här finns nämligen en del uppgifter som du behöver för att använda tjänsten.
http://www.skatteverket.se/privat/etjanster/beraknataxeringsvarde.html
 
  • Nystartslån
  • Lån utan UC
Ta en titt i Lånforums guide för bästa samlingslån, där finns svar på de vanligaste frågorna runt samlingslån.
Topp